OTVÁRACIE HODINY: PONDELOK - NEDEĽA 11:00 - 24:00

PRÍBEH NÁŠHO CHLEBA

V Kogu ponúkame náš vlastný, domáci, pšenično-ražný kváskový chlieb. Kváskový chlieb Dalibor kŕmil, hladkal, prekladal a vylepšoval každý deň od 19.3. 2018 (preto sa aj kvások volá Jožko) a v Kogu začal ponúkať až v januári 2019. Trvalo mu takmer rok, kým uznal, že je jeho chlieb konečne dostatočne mäkký a zároveň chrumkavý, vláčny a voňavý, má dostatočne veľké oká aj dostatočne výraznú chuť na to, aby vám ho predstavil!

Nikdy predtým nám nenapadlo, že niečo na prvý pohľad tak primárne a tak „jednoduché“ ako chlieb môže byť zároveň také zložité. Náš chlieb sa skladá len z 3 surovín: múky (4 rôzne druhy), vody a soli, ale tá ich vzájomná súhra, kedy akú surovinu pridať, v akom pomere, ako pracovať s kváskom a ako a pri akej teplote chlieb upiecť – to je obrovské know how. Chlieb je božská alchýmia s božským načasovaním.

Dalibor má doktorát z biochémie a hovorí, že výroba chleba je hlavne správne aplikovaná biochémia, a tú on, chvalabohu, ovláda výborne. Výsledkom je náš kváskový chlieb, dar boží (píše o tom aj biblia) a ja verím, že ako dar ho budete vnímať aj vy! Hovorí sa, že život sa začína, až keď upečiete svoj prvý chlieb, a v našom prípade tomu tak určite bolo!