OTVÁRACIE HODINY: PONDELOK - NEDEĽA 11:00 - 24:00

USTRICOVÉ MENU

Milujeme ustrice!  Ponúkame ich hneď niekoľko druhov a máme na to veľa dôvodov!  

Neexistuje kontroverznejšie jedlo ako ustrice: buď ich milujete, alebo neznášate. Nečudo, veď sa jedia ešte živé a ich chuť a štruktúra je prudko špecifická. Jesť ustrice a zalievať ich šampanským vždy vylepší už aj tak dobrú náladu alebo vylieči akúkoľvek depresiu.

Medzi jednotlivými druhmi ustríc JE rozdiel, a to v chuti, štruktúre aj vôni. Ustrice sa živia výlučne planktónom a potrebujú k svojmu rastu pobrežie, kde voda nie je príliš slaná (často pri ústí rieky do mora), nie príliš chladná ani príliš teplá, prúdy nie sú príliš silné ani veľmi bahnité. Najlepšie ustrice sa produkujú na pobrežiach Francúzska, Írska a Japonska.

Ustrice sú nutričným pokladom: obsahujú neuveriteľne veľa zinku (1 ustrica= 140% dennej dávky) a veľa 3 a 6 - omega mastných kyselín.  12 ustríc má menej ako 100 kalórií a rovnako veľa bielkovín ako 100g steak (a ešte lepšie zloženie aminokyselín).

Jesť ustrice je symbolom luxusu a bohémskeho života: veď ustrice sú super bohémske živočíchy: celý život iba ležia v posteli, nehýbu sa, necvičia, nič nerobia, len sa nechajú ovlažovať morskou vodou a čakajú, kým im prúd prinesie jedlo. Tak si predstavte, že by ste toto celý život robili (resp. nerobili) vy!

Ustrice odjakživa vylepšujú a zachraňujú životy: ľudia ustrice konzumujú viac ako 10 000 rokov, pričom chovať ich začali už pred 4 000 rokmi v Japonsku (dnes sa tam chová 98% svetovej produkcie). Počas 2. svetovej vojny pilotov v Pacifiku zachránili práve ustrice. Boli jedinou bezpečnou a veľmi výživnou potravinou, ktorú mohli vedeli nájsť!