Príbeh darov mora
ALJAŠSKÝ „KING“ KRAB
KRÁĽOVSKÝ KRAB bol niekoľkokrát vyhlásený za najväčšiu kulinársku pochúťku na svete. Kraby sme objavili na našej dovolenke v Nórsku a okamžite sme sa zamilovali do ich zvláštnej, sladkej a zároveň čistej morskej chuti. V KOGO sme pre živých krabov vybudovali akvárium, aby ste si svojho kraba mohli sami vyloviť!
Keď budete jesť čerstvého kraba, pocítite ten rozdiel: veľké, šťavnaté a nasladlé kusy bieleho mäsa (s ružovým okrajom) sa jednoducho vylupujú zo silných nôh a klepiet. Pri mrazenom krabovi sa mäso vylupuje trhane, má vláknitú textúru a menej výraznú chuť. Kráľovské kraby sú bohatým zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vitamínu B12 pri super nízkej kalorickej hodnote len 94 kcal/100 g.
Pôvodom aljašských KRÁĽOVSKÝCH KRABOV dovážame letecky z Nórska, pričom každý krab má svoj vlastný QR kód zaručujúci jeho autenticitu.
PRÍBEH „KING“ KRABA
Naše „KING“ kraby sú známe pod menom „Alaskan King Crab“, ale správnejšie by sa mali nazývať kraby kamčatské. Ich latinský názov je totiž „Paralithodes camtschaticus“. Domovom týchto krabov sú moria patriace Rusom aj Američanom, ktorí pri ich mene nikdy nezabudnú pridať slovo KING, pretože sú fakt kráľovskou pochúťkou. Američania dokonca o ich love natočili úspešný dokumentárny seriál „Deadliest Catch“.
My dovážame KING KRABY letecky z Nórska, kde boli (do ruských morí blízko nórskeho pobrežia) implementované ruskými vedcami v roku 1964. Krabom sa v týchto vodách tak zapáčilo, že sa premnožili až k pobrežiu Nórska, pre ktoré sa stali výnosným vývozným artiklom. Kraby lovia nórski rybári do klietok na menších lodiach, kde hneď vyhodnocujú ich kvalitu a na distribúciu vyberajú len tie najkvalitnejšie, nepoškodené jedince. Táto práca je veľmi namáhavá, lebo kraby sú silní predátori (môžu narásť až do 15 kg s rozpätím klepiet do 2 m), žijú v mrazivých vodách a navyše na zle prístupnom morskom dne. Distribúciu živých krabov do sveta umožňuje špeciálne akvárium vybudované na letisku v Oslo. My ponúkame krabov s hmotnosťou 2,5-3,5 kg, ale objednať si môžete nohu alebo klepeto aj jednotlivo.
SUPER – INTELIGENTNÁ CHOBOTNICA
Chobotnica na grile je naším najpredávanejším jedlom od otvorenia v roku 2006. Je obľúbená pre svoju slanú morskú chuť a jemne žuvačkové, no stále vláčne mäso. Naše know-how spočíva v tom, že vieme chobotnicu uvariť tak, aby zostala mäkká, bez toho, aby sme ju búchali o skalu, ako sa odporúča v niektorých kuchárskych knihách. Chobotnicu nešúpeme, pretože práve tá ružová kožička sa pri ugrilovaní skaramelizuje a zostane na povrchu príjemne chrumkavá. Odborne sa to nazýva Maillardova reakcia.
Chobotnica je fascinujúci živočích s ôsmimi chápadlami s prísavkami, troma srdcami a zelenou krvou. Hovorí sa, že patrí medzi najinteligentnejšie tvory vôbec: vie sa dokonale rýchlo pohybovať, prispôsobiť svoju farbu okolitému prostrediu, na nepriateľov vypúšťať atrament, ale aj vyliezť na rybárske lode, aby si otvorila klietky s krabmi a mohla sa ich najesť. Chobotnica je zásobárňou vitamínov a minerálov, hlavne zinku, draslíka, fluóru a horčíka. Zinok je osobitne dôležitý pre imunitu a prispieva aj k peknej pleti. Naši zákazníci preto vyzerajú nielen spokojne, ale aj zdravo a sviežo!
≈ KOGO – wild fish only ≈
Rezervujte si svoj stôl
Vychutnajte si jedinečnú atmosféru našej reštaurácie umiestnenej v srdci Bratislavy. Či už si vyberiete sedenie na jednej z našich štýlových terás alebo vo vnútorných priestoroch, garantujeme vám nezabudnuteľný zážitok.