OTVÁRACIE HODINY: PONDELOK - NEDEĽA 11:00 - 24:00

OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV

LOSOS "KING" CHINOOK 

Sme šťastní, že nám ako jediným na Slovensko (a široko-ďaleko) podarilo priniesť skutočne divokého, KING CHINOOK LOSOSA. Áno, je to ten losos, ktorého medvede chytajú na National Geographic. Nášho lososa rybári chytili na udicu v chladnej Copper river na Aljaške.

Divoký "KING" sa vyznačuje naozaj kráľovskými atribútmi. Patrí medzi top 3 najzdravšie ryby a top 10 najzdravších potravín na svete vôbec! Má totiž  extrémne vysoký obsah 3 - omega mastných kyselín, vitamínu D a astaxantínu. Jeho mäso nemá žiadne sivé ostrovčeky tuku, ktoré vznikajú pri farmovaných lososoch a ktoré pri tepelnej úprave „penia“. Inak povedané, v porovnaní s inými lososmi má "KING" oveľa menej, ale oveľa kvalitnejšieho a zdraviu prospešného tuku.

Za výraznú chuť a intenzívnu lososovo - ružovú farbu vďačí KING prírodnému, superúčinnému antioxidantu s názvom astaxantín, ktorý zase patrí medzi top 5 bojovníkov proti starnutiu pleti!

PRÍBEH "KING" LOSOSA 

"KING" Chinook losos nás učí, že každé jedlo má svoj príbeh, nie je len tak z „ničoho“. V jednej porcii divokého KING CHINOOK LOSOSA z Aljašky je zhmotnený celý jeho životný príbeh: ako sa narodil v rieke, ako sa presunul do Tichého oceána, kde naplával tisícky kilometrov a potom sa už ako dospelý, veľký a rozmnožovania sa schopný jedinec vrátil do svojej rodnej rieky (inak, vedci doteraz nevedia vysvetliť, aký „radar“ má losos zabudovaný vo svojom tele, že sa spoľahlivo vráti presne tam, kde sa narodil). Musel byť  pritom veľmi vytrvalý, lebo púť rodná rieka-oceán-rodná rieka prežije len 2% lososov. KING je taký vitálny, že americká armáda po ňom nazvala svoj najlepší vrtuľník.

Vo filete lososa je zhmotnená aj sila a zručnosť rybára, ktorý ho chytil na udicu. Tieto lososy sa chytajú špeciálnym, veľmi šetrným spôsobom s názvom trolovanie. V každej porcii je tiež energia ľudí na lodi, v prístave aj um pilota lietadla, ktorý ho dopravil do Európy. No a napokon práca nášho kuchára, ktorý ho šetrne tepelne upravil, aby sa čo najlepšie zachovali jeho organo-leptické charakteristiky (rozumej chuť a vôňa) a nutričná hodnota. V jednej porcii lososa sa proste spojila celá životná energia, radosť, zručnosť, um, proste celý vesmír, aby sme si mohli na ňom mohli v KOGU pochutnať!

ALJAŠSKÝ "KING" KRAB

KRÁĽOVSKÝ KRAB bol niekoľkokrát vyhlásený za najväčšiu kulinársku pochúťku na svete. Kraby sme objavili na našej dovolenke v Nórsku a okamžite sme sa zamilovali do ich zváštnej, sladkej a zároveň čistej morskej chuti.  V KOGO sme pre živých krabov vybudovali akvárium tak, aby ste si toho svojho kraba mohli sami vyloviť!

Keď budete jesť čerstvého kraba, pocítite ten rozdiel: veľké, šťavnaté a nasladlé kusy bieleho mäsa (s ružovým okrajom) sa jednoducho vylupujú zo silných nôh a klepiet, pričom pri mrazenom krabovi sa mäso vylupuje trhane, má vláknitú textúru a menej výraznú chuť. Kráľovské kraby sú bohatým zdrojom bielkovín, 3 – omega mastných kyselín a vitamínu B12 pri super nízkej kalorickej hodnote len 94 kcal/100g.

Pôvodom aljašských KRÁĽOVSKÝCH KRABOV dovážame letecky z Nórska, pričom každý krab má svoj vlastný QR kód zaručujúci jeho autenticitu.

PRÍBEH "KING" KRABA

Naše "KING" kraby sú známe pod menom "Alaskan King Crab", ale správnejšie by sa mali nazývať kraby kamčatské. Ich latinský názov je totiž „Paralithodes camtschaticus“. Každopádne domovom týchto krabov sú moria patriace Rusom aj Američanom, ktorí pri ich mene nikdy nezabudnú pridať slovo KING, pretože sú fakt kráľovskou pochúťkou. Američania dokonca o ich love natočili úspešný dokumentárny seriál "Deadliest catch".

My dovážame KING KRABY letecky z Nórska, kde boli (do ruských morí blízko nórskeho pobrežia) implementované ruskými vedcami v roku 1964. Krabom sa v týchto moriach tak zapáčilo, že sa premnožili až k pobrežiu Nórska, pre ktoré sa stali výnosným vývozným artiklom. Kraby lovia nórski rybári do klietok na menších lodiach, kde hneď vyhodnocujú ich kvalitu a na distribúciu vyberajú len tie najkvalitnejšie, nepoškodené jedince. Táto práca je veľmi namáhavá, lebo kraby sú silní predátori (môžu narásť až do 15kg s rozpätím klepiet do 2 m), žijú v mrazivých vodách a navyše na zle prístupnom morskom dne. Distribúciu živých krabov do sveta umožňuje špeciálne akvárium pre kraby, vybudované na letisku v Oslo. My ponúkame krabov s hmotnosťou 2,5-3,5kg, ale objednať si môžete nohu alebo klepeto aj jednotlivo.

SUPER - INTELIGENTNÁ CHOBOTNICA

Chobotnica na grile je naším najpredávanejším jedlom od otvorenia v roku 2006. Je obľúbená pre svoju slanú morskú chuť a jemne žuvačkové, no stále vláčne mäso. Naše know - how spočíva v tom, že vieme chobotnicu uvariť tak, aby zostala mäkká a naozaj to nerobíme tak, že búchame chobotnicu o skalu, ako sa odporúča v niektorých kuchárskych knihách. Chobotnicu nešúpeme, pretože práve tá ružová kožička sa pri ugrilovaní skaramelizuje a zostane na povrchu príjemne chrumkavá. Odborne sa to nazýva Maillardova reakcia.

Chobotnica je fascinujúci živočích s ôsmymi chápadlami s prísavkami, troma srdcami a zelenou krvou. Hovorí sa, že patri medzi najinteligentnejšie tvory vôbec: vie sa dokonale rýchlo pohybovať, prispôsobiť svoju farbu okolitému prostrediu, na nepriateľov vypúšťať atrament, ale aj vyliezť na rybárske lode, aby si otvorila klietky s krabmi a mohla sa ich najesť. Chobotnica je zásobárňou vitamínov a minerálov, hlavne zinku, draslíka, fluóru a horčíka. Zinok je osobitne dôležitý pre imunitu, ale prispieva aj k peknej pleti. Tak preto sa nám naši klienti zdajú takí pekní!

ŽLTOPLUTVÝ TUNIAK  - CHUTNÉ TORPÉDO

Každý týždeň si kupujeme čerstvého, celého, zvyčajne 40 kg tuniaka, ktorého si sami porciujeme a zostávame v úžase. Tuniak má dokonale hydrodynamické telo, sklápacie bočné plutvy a kosákovitý chvost. Slovo „tuna“ pochádza z gréčtiny a znamená „ponáhľať sa“. Američania dlho skúmali, prečo sa tuniak dokáže pohybovať rýchlosťou až 100 km/hod. a na základe toho navrhli svoje najvýkonnejšie torpédo. Má špeciálny obehový systém, vďaka ktorému si ponecháva si krv aj energiu vo svaloch, a preto má aj to typické ružovo-červené mäso. 

Tuniak je totiž veľmi bohatý na vitamíny skupiny B, stopové prvky a 3-omega mastné kyseliny. Najdôležitejšie však je, že obsahuje selén v nezvyčajnej forme zvanej selenonín. Selén patrí medzi najsilnejšie antioxidanty (bojovníkov proti starnutiu) na svete. Jedna 200g porcia tuniaka pokryje až 400% našej dennej odporúčanej dávky selénu a navyše táto špeciálna forma bráni vstrebávaniu ortuti z rýb do nášho tela. Tuniak je preto jednou z najvhodnejších rýb na pravidelnú konzumáciu.

LUXUSNÝ MORSKÝ VLK Z FRANCÚZSKA

Morský vlk je vďaka svojej čistej, jódovej, dlhotrvajúcej morskej chuti veľmi obľúbenou rybou. Má biele, šťavnaté mäso, usporiadané v "cik-cak" vzore.  Nie je však morský vlk ako morský vlk. Čím chladnejšie more a čím divokejšia (nefarmovaná) ryba, tým chutnejšia. My našich morských vlkov kupujeme od rybárskej rodiny z francúzskeho Bretónska, ktorá sa ich lovom zaoberá už niekoľko generácií. Morských vlkov lovia na voľnom mori šetrne na háčiky, čo je časovo náročné a závislé od počasia. Masové chytanie rýb do sietí odmietajú z týchto 3 dôvodov: 

  • do sietí sa môžu zachytiť aj iné morské živočíchy, čo im môže ublížiť
  • ulovené ryby sa v sietiach trením o seba môžu poškodiť
  • pri lovení na háčik vyberajú len zdravé ryby s hmotnosťou min. 1 kg (narozdiel od tých farmovaných, ktoré sa predávajú v gramáži už od 300g a sú často plné liekov proti parazitom).

Morský vlk, ktorého si môžete vybrať z našej vitríny, je skutočne luxusným morským pokladom.   

DOMÁCI ÚDENÝ LOSOS

V našej reštaurácii sa riadime pravidlom: "všetko čo najkvalitnejšie, všetko čo najčerstvejšie". Máme radi intenzívnu chuť údeného lososa, ale nikde sme ho nevedeli zohnať v takej kvalite, aby sme boli spokojní, a tak sme si ho začali údiť sami. 

Údenie lososa je zložitý biochemický proces, závislý od množstva faktorov, hlavne však od "materie prima". Lososy na údenie musia mať vyšší obsah tuku ako napr. aljašský losos King Chinook. Preto na údenie používame lososy škótske a údiť sme sa ich tiež naučili v Škótsku počas našej stáže v malej rodinnej firme, ktorá patrí medzi najlepšie na svete vo tomto odbore. Údeného lososa skladujeme v špeciálnych podmienkach a podávame ho až po 20 min. tak, aby sa jeho chuť stihla poriadne rozvinúť.